Ponadto dzięki swojej strukturze świetnie sprawdza się w kruchych wypiekach!
Mocno aromatyczne spody i delikatny słodki krem- to połączenie podbiło moje podniebienie! :)
Oczywiście nie zapomniałam również, aby jak wszystkie moje wypieki, babeczki były zdrowe i przeznaczone dla osób o różnych preferencjach żywieniowych.
Składniki:
Babeczki
- 3 łyżki mąki z żołędzi
- 1 łyżka mąki amarantusowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżki masła z orzechów laskowych
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- szklanka mleka migdałowego
- 1 banan
- 1 łyżeczka stevi
- kilka owoców suszonej miechunki
Babeczki
- Mąki wymieszać z masłem orzechowym i wyrobić ciasto.
- Gotowym ciastem wyłożyć foremki i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Ugotowaną kaszę zblendować na gładki krem z bananem.
- Do gotowych babeczek nałożyć krem i udekorować owocami miechunki.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 910kcal
1 babeczka- ok. 101kcal