29 grudnia 2014

GRILLOWANA POLENTA Z PIECZONYMI POMIDORAMI

Sylwester nadchodzi wielkimi krokami. Pewnie wielu z Was planuje już menu na sylwestrową zabawę. Dzisiaj propozycja, tradycyjnie lekka i dietetyczne i tradycyjnie pyszna! A przy okazji mało skomplikowana i prosta w wykonaniu!

Sprawdzi się świetnie, jako przekąska, czy dodatek do dania głównego ;)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • pomidory koktajlowe
  • garść orzeszków piniowych
  • garść kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: sól sezamowa, pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • do podania sos wasabi S&B
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować (cały czas mieszając) z dodatkiem soli sezamowej, a następnie przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą na wysokość 2 cm i odstawić do wystygnięcia (najlepiej w lodówce).
  2. Gdy kasza stężeje należy pokroić ją na kwadratowe kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ugrillować przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Pomidorki koktajlowe posypać pomidorami suszonymi z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim oraz zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  4. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Gotową polentę podać z pomidorkami, posypać kiełkami i orzeszkami piniowymi oraz sosem wasabi.
Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 40kcal

Przekąski Sylwestrowe