17 grudnia 2014

KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ MAKOWĄ

Ostatnio coraz częściej mam ochotę na kruche wypieki, a dlaczego? Bo przecież są pyszne! :)
A że oczywiście ogarnęło mnie, jak większość z Was, świąteczne szaleństwo pieczenia stąd ciasteczka w środku wypełnione są masą makową.

Większość kruche wypieki kojarzy z niezdrowymi tłuszczami i białą mąką, zaś masę makową z obłędną ilością cukru- moje ciasteczka są dowodem, że może być zupełnie inaczej!! :)

Do masy dodałam pełnowartościową, bogatą w białko komosę, obniżającą poziom cholesterolu we krwi!
Zaś ciasto wykonane z płatków jaglanych, naturalnej słodyczy w postaci banana i tahini sprawia, że smakowały lepiej, niż te tradycyjne!

Do przygotowania nie użyłam też produktów z glutenem, co czyni je przyjaznymi dla alergików. Nie zawierają również produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego zachęcam do ich upieczenia wszystkich wegan ;)


Składniki:
Masa
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 3 łyżki maku
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego waniliowego
  • 4 śliwki suszone
Ciasteczka
Przygotowanie:
Masa
  1. Komosę i mak ugotować w mleku ryżowym.
  2. Śliwki suszone zblendować na gładką masę.
  3. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciasteczka
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę (np. używając młynka do kawy).
  2. Banana zblendować.
  3. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować.
  4. Z ciasta wykrawać małe kółeczka, na które nakładać po łyżeczce masy i przykrywać kolejnym kółeczkiem z ciasta, brzegi obu ciasteczek połączyć przy użyciu widelca.
  5. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasteczka są rewelacyjne! Z pewnością je powtórzę! :)

Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 900kcal
1 ciasteczko- ok. 64kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014