8 kwietnia 2018

KULECZKI ZIEMNIACZANO - FASOLOWE W PANIERCE

Idealne na każdą okazję! Jako przekąska, czy dodatek do obiadu :)

W środku delikatne, z serowym posmakiem... z wierzchu otoczone chrupiącą skorupką!



Składniki:

  • 240g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)

  • 5 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 6 łyżeczek płatków drożdżowych

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • Panierka kukurydziano - ciecierzycowa

  • Pęk natki pietruszki

  • Przyprawy: sól himalajska, curry, kumin, kolendra, pieprz


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w całości do miękkości.

  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieć razem z fasolą oraz przyprawami.

  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek – dodaj do masy wraz z posiekaną natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.

  4. Masę porządnie wymieszaj i uformuj z niej kuleczki.

  5. Każdą kuleczkę obtocz w panierce, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20/25 minut.


Kalorie:

Całość (40 kuleczek) - ok. 1105kcal

1 kuleczka – ok. 28kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.