27 grudnia 2015

CIASTO CYNAMONOWE Z KREMEM Z KOMOSY

Święta dobiegły końca, ale zima wciąż przed nami zatem pozostajemy w aromatycznych klimatach i pieczemy ciasto z cynamonem! ;) I to nie byle jakie, bo z kremem z komosy i orzechami włoskimi!


Składniki:
Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki sojowej
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 3 łyżeczki cynamonu 
  • garść orzechów włoskich
Krem
  • 100g komosy ryżowej białej (firmy Green Essence)*
  • 5 łyżek syropu daktylowego
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Jajka, banany, cynamon oraz mąkę dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu ułożyć orzechy włoskie.
  3. Ciasto piec około 20 minut w 180 stopniach, po wystudzeniu przekroić na blaty.
Krem 
  1. Komosę ugotować w wodzie i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną komosę zblendować na krem z mlekiem oraz syropem daktylowym.
  3. Upieczone ciasto przełożyć kremem.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1405kcal
1 kawałek- ok. 117kcal