Mogę je jeść codziennie... na słodko... wytrawnie... po prostu upieczone w piekarniku!
Tym razem zaproponuję dynię w pysznych i zdrowych burgerach z dodatkiem królowej kasz i pełnowartościowego amarantusa!
A do tego jest to kolejny przepis z serii: bezglutenowe, wegańskie, bez mleka- idealne dla każdego!
Składniki:
- 200g dyni hokkaido
- 3 łyżki amarantusa
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: curry, koperek, kurkuma
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, w oddzielnym garnku tak samo postąpić z amarantusem (obu nie zalewać zbyt dużą ilością wody, ponieważ później ze względu na małe ziarenka będą trudności z odcedzeniem).
- Dynię pokroić i ugrillować w piekarniku, a następnie zblendować na puree i dodać do ugotowanej kaszy i amarantusa.
- Całość przyprawić, dodać ostropest, dokładnie wymieszać i uformować burgery.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!
Możecie spodziewać się w najbliższym czasie lawiny przepisów z użyciem dyni. Mam nadzieję, że każdy znajdzie jakieś danie dla siebie ;)
Kalorie:
Całość (10 burgerów)- ok. 390kcal
1 burger- ok. 39kcal