29 sierpnia 2014

DYNIOWE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ I AMARANTUSA

Sezon na dynię rozpoczęty!! Nareszcie- czekałam na to cały rok, ponieważ to moje ulubione warzywo!
Mogę je jeść codziennie... na słodko... wytrawnie... po prostu upieczone w piekarniku!

Tym razem zaproponuję dynię w pysznych i zdrowych burgerach z dodatkiem królowej kasz i pełnowartościowego amarantusa!

A do tego jest to kolejny przepis z serii: bezglutenowe, wegańskie, bez mleka- idealne dla każdego!


Składniki:
  • 200g dyni hokkaido
  • 3 łyżki amarantusa
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: curry, koperek, kurkuma
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, w oddzielnym garnku tak samo postąpić z amarantusem (obu nie zalewać zbyt dużą ilością wody, ponieważ później ze względu na małe ziarenka będą trudności z odcedzeniem).
  2. Dynię pokroić i ugrillować w piekarniku, a następnie zblendować na puree i dodać do ugotowanej kaszy i amarantusa.
  3. Całość przyprawić, dodać ostropest, dokładnie wymieszać i uformować burgery.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

 *Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!



Możecie spodziewać się w najbliższym czasie lawiny przepisów z użyciem dyni. Mam nadzieję, że każdy znajdzie jakieś danie dla siebie ;)

Kalorie:
Całość (10 burgerów)- ok. 390kcal
1 burger- ok. 39kcal

Dzień polskiej żywności 2014