28 grudnia 2014

KOTLETY Z FASOLI MUNG

Dzisiejszy obiad zapowiada się bardzo smacznie! :)

Fasola mung o zielonym kolorze, dość drobna różni się smakiem od tej zwykłej białej. Jest o wiele bardziej delikatna, ma kremowy, charakterystyczny smak. Najbardziej lubię ją wykorzystywać właśnie we wszelkiego rodzaju burgerach.

Kotleciki świetnie nadają się do zjedzenia same, ale również jako "wkładka" do zdrowego burgera! :)


Składniki:
  • 100g fasoli mung
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Fasolkę namoczyć przez 8 godzin, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Mąkę sojową wymieszać z 6 łyżkami wody.
  3. Ugotowaną fasolę zblendować z mąką, przyprawami i sosem sojowym.
  4. Uformować kotleciki i obtoczyć je w sezamie.
  5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 540kcal
1 kotlet- ok. 45kcal

Wegetariański obiad IVPrzekąski Sylwestrowe