8 stycznia 2015

PALUCHY JAGLANE Z ZIARENKAMI

Karnawał trwa, zatem kolejna świetna przekąska, która sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach :)

Po co karmin organizm niezdrowymi chipsami, czy paluszkami, jeśli można zaspokoić swój głód czymś zdrowym i jednocześnie pysznym?! :)

Takie bezglutenowe paluchy to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie wieczornego seansu filmowego bez przekąsek!


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego House of Asia
  • przyprawy: sól sezamowa, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, zioła
  • 2 łyżki mieszanki ziaren
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  3. Zmielone płatki zblendować z kaszą, białkiem i jogurtem naturalnym oraz olejem sezamowym i przyprawami.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w formie paluchów i posypać ziarnami.
  5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

I gotowe! Do tego tylko przygotować ulubiony sos i zajadać.
A co Wy szykujecie na weekendowe lenistwo, czy imprezę? :)

Kalorie:
Całość (10 paluchów)- ok. 535kcal
1 paluch- ok. 54kcal

Niskokaloryczny styczeń