11 czerwca 2016

BEZGLUTENOWY MAKARON NA ZIELONO

Uważam, że zielony kolor powinien gościć w naszych kuchniach, a co za tym idzie w daniach na co dzień!
Zielone warzywa zawierają chlorofil, który pomaga między innymi w oczyszczaniu organizmu.

Ponadto każde danie urozmaicone "zieleniną" wygląda pięknie, a przecież bardzo często jemy oczami! :)

Dlatego idąc za tą myślą postanowiłam przygotować bezglutenowy makaron z zielonymi warzywami!


Składniki:
  • 100g makaronu kukurydziano- ryżowego fusilli
  • 1 cukinia zielona
  • kilka szparagów zielonych
  • 1 łyżka sproszkowanego jarmużu
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • koperek świeży
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól himalajska, bazylia, pieprz ziołowy
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Cukinię umyć, pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię, zalać bulionem, przyprawić i dusić do uzyskania konsystencji sosu (w razie potrzeby można wspomóc się blenderem), pod koniec dodać jarmuż oraz koperek i całość porządnie wymieszać.
  3. Ze szparagów odciąć końcówki i ugotować na parze.
  4. Gotowy makaron wymieszać z sosem i szparagami, całość posypać płatkami drożdżowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 540kcal
1 porcja- ok. 270kcal