Chociaż przygotowanie placuszków w zasadzie nie zajmuje dużo czasu... tym samym możemy dłużej cieszyć się ich konsumpcją! Nie są typowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam mąki sojowej, która w połączeniu z białym makiem dała bardzo ciekawy smak. Całość polana przepysznie słodkim syropem z agawy sprawiła, że z uśmiechem na twarzy rozpoczęłam dzień! :)
Składniki:
- 5 łyżek mąki sojowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka (dowolnego)
- 5 łyżek białego maku
- 3 łyżeczki stevi
- 1 łyżka oleju arganowego
- do podania: ziarna lnu złotego, syrop z agawy
- Zblendować jajko, mąkę, mleko i biały mak.
- Na patelni wysmarowanej olejem arganowym smażyć placuszki (z obu stron).
- Gotowe placuszki posypać ziarnami lnu i polać syropem z agawy.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (15 placuszków)- ok. 635kcal
1 placuszek- ok. 42kcal