Składniki:
- soczewica czerwona - 400 g
- przecier pomidorowy - 250 g
- passata pomidorowa - 700 g
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 1 łyżka
- cebula czerwona - 1 szt.
- makaron do lazani - 200 g
- koperek świeży - 1 pęk
- wegański parmezan - 1 kawałek
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotuj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, na której podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj ugotowaną soczewicę, przyprawy, koncentrat oraz passatę pomidorową. Całość duś przez kilka minut.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż niewielką warstwę farszu. Następnie makaron i farsz - i ponownie makaron oraz sos. Całość przykryj folią aluminiowa i zapiekaj przez około 20 minut. Następnie ściągnij folię i piecz kolejne 5 minut.
- Gotową lazanię pokrój na kawałki, posypując startym wegańskim parmezanem oraz koperkiem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Składniki:
- kasza kuskus - 300 g
- curry - 1 łyżeczka
- oliwa - 6 łyżek
- cukinia - szt.
- marchew - 2 szt.
- sól - 3 łyżeczki
- pomidor malinowy - 2 szt.
- ogórek gruntowy - 4 szt.
- sałata świeża - szt.
- natka pietruszki - 2 łyżki
- ciecierzyca konserwowa (lub ugotowana) - 300 g
- tahini - 1 łyżka
- woda - 6 łyżek
- pieprz - 1 szczypta
- kumin - łyżeczka
- kolendra mielona - łyżeczka
- twaróg chudy - 100 g
- jogurt naturalny - 100 g
- szczypior - 1 łyżeczka
- awokado dojrzałe - 1 szt.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus wymieszaj z łyżeczką curry, a następnie zalej wrzątkiem 1cm ponad powierzchnię kaszy i pozostaw do wchłonięcia płynu pod przykryciem (około 10 minut).
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej cukinię oraz marchew pokrojone na dowolne kawałki - całość lekko przypraw solą.
- Ciecierzycę zblenduj z 5 łyżkami oliwy, tahini, wodą oraz solą, pieprzem, kolendrą i kuminem.
- Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Awokado również rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z cytryny i soli.
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wyłóż na talerz - smacznego!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
- erytrytol - 200 g
- oliwa z oliwek - 200 ml
- marchew - 2 szt.
- woda - szklanka
- mleczko kokosowe - 1 opakowanie
- truskawki - 1 garść
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, erytrytol oraz starte marchewki - wymieszaj.
- Do suchych składników dodawaj kolejno (cały czas mieszając) - oliwę i wodę. Masę wylej do balaszki wyłożonej papierem do pieczenia (2 małe blaszki o średnicy około 20 cm lub jedna większa). Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
- Na ostudzone ciasto wylej polewę powstałą ze zblendowania stałej części mleczka kokosowego oraz erytrytolu. Ciasto ozdób truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Składniki:
- wiórki kokosowe - 100 g
- nerkowce - 100 g
- migdały - 50 g
- daktyle - 200 g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Daktyle sparz wrzątkiem, odcedź i zblenduj na mus.
- Następnie rozdrobnij nerkowce oraz migdały, wymierzaj z wiórkami kokosowymi, wanilią, sokiem z cytryny i musem daktylowym.
- Z masy uformuj kuleczki, które przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Składniki:
- amarantus ekspandowany - 250 g
- daktyle - 200 g
- nerkowce - 300 g
- mleczko kokosowe - 1 opakowanie
- sok z cytryny - 1 łyżka
- jagody - 2 garści
- dodatkowo: masło kokosowe - 2 łyżki
- dodatkowo: truskawki - 1 garść
Przygotowanie:
- Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus. Mus daktylowy połącz z amarantusem. Z utworzonej masy uformuj spód wraz z brzegami (2 małe blaszki o średnicy 20 cm lub jedna duża).
- Nerkowce namocz przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc), a następnie zblenduj na gładką masę z sokiem z cytryny, stałą częścią mleczka kokosowego oraz jagodami. Krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce. Opcjonalnie możesz udekorować je musem kokosowym oraz truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.