9 listopada 2019

POTRAWKA Z TEMPEH I ANANASEM



Składniki:

  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 180 g wędzonego tempeh
  • natka pietruszki
  • puszka ananasa
  • sos pomidorowy z seitanem 
  • 1 łyżka oliwy
  • cebula

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulkę oraz większość tempeh pokrojonego w kostkę.
  2. Pod koniec smażenia dodaj odsączonego ananasa oraz sos - całość zagotuj.
  3. Ryż ugotuj, a następnie wyłóż na talerz. Dodaj sos, całość posyp natką pietruszki i ozdób plastrami tempeh.


Kalorie:
Całość (2 porcje) - ok. 1530 kcal
1 porcja - ok. 765 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

PIECZONE JABŁKO ZATOPIONE W OWSIANCE




Składniki:

  • 80 g płatków owsianych
  • 10 g chia
  • 10 g lnu mielonego
  • 2 szklanki napoju owsianego
  • 20 g białka roślinnego bananowego
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • świeża mięta
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • garść suszonych moreli
  • garść mieszanki orzechów
  • opcjonalnie: gorzka czekolada


Przygotowanie:

  1. Płatki wymieszaj z chia, lnem, odżywką i ugotuj w napoju migdałowym.
  2. Jabłkaumyj, odetnij górną część i wydrąż gniazda nasienne - następnie oprósz cynamonem i nałóż do każdego po łyżce owsianki - piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Pozostałą owsiankę przełóż do misek, następnie upieczone jabłko, które ozdób jogurtem oraz świeżą miętą.
  4. Całość posyp posiekanymi morelami i orzechami (oraz opcjonalnie gorzką czekoladą).


Kalorie:
Całość (2 porcje) - ok. 1225 kcal
1 porcja - ok. 613 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

ZIELONY KOKTAJL Z CAMU CAMU



Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka camu camu
  • 200 ml napoju migdałowego
  • 200 ml soku z aloesu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie produkty dokładnie ze sobą zblenduj i gotowe.


Kalorie:
Całość (1 koktajl) - ok. 360 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

BUDYŃ KOKOSOWY Z BIAŁKIEM ROŚLINNYM




Składniki:

  • pół litra napoju owsianego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 20 g białka waniliowego
  • borówki mrożone
  • ananas suszony
  • płatki kokosowe
  • gorzka czekolada
  • masło z nerkowców

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj, a następnie bardzo energicznie mieszając dodaj porcjami mąki oraz białko.
  2. Gotowy budyń przełóż do miseczek i ozdób dodatkami.


Kalorie:
Całość (2 porcje) - ok. 930 kcal
1 porcja - ok. 465 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.