Zielone delikatne szparagi z lekko orzechowym posmakiem czarnego ryżu i pieczoną dynią, którą uwielbiam- to jest to! :)
W dodatku przygotowanie dania nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu! Jest lekkie i bardzo wartościowe ;)
Składniki:
- 3 łyżki ryżu czarnego
- 3 plastry dyni piżmowej
- kilka zielonych szparagów
- 1 łyżeczka pestek dyni
- przyprawy: tymianek, curry, sól morska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- Czarny ryż ugotować.
- Dynię pokrojoną na plastry oprószyć curry i tymiankiem, a następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 20 minut).
- Końcówki szparagów odkroić (około 1/3 części od dołu), ponieważ są nieco twarde i łykowate.
- Szparagi ugotować na parze do miękkości (około 10 minut).
- Następnie ugrillować je lekko z dodatkiem przypraw: zioła, sól, pieprz (ewentualnie można skropić oliwą).
- Pestki dyni uprażyć na teflonowej patelni.
- Podawać na talerzu dynię, czarny ryż i szparagi, wszystko obsypać pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 260kcal