24 czerwca 2015

SZPARAGI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE

Niestety sezon szparagowy dobiega końca, zatem na pożegnanie prosta, a jednak wyjątkowa przystawka :)
Szparagi podane w chrupiącym cieście świetnie sprawdzą się, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Ich smak jest na tyle ciekawy, że nie wymagają wielu dodatków, czy przypraw, za to chrupiące ciasto jeszcze bardziej urozmaiciło ich smak! :)


Składniki:
  • kilkanaście szparagów
  • 5 łyżek pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka pasty (masła) słonecznikowej
Przygotowanie:
  1. Ze szparagów odciąć końcówki i lekko obgotować (2-3 min).
  2. Pestki dyni zmielić na mąkę i połączyć z pastą słonecznikową, wyrabiając ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować i pokroić na dość wąskie paski.
  4. Każdy szparag owinąć paskiem ciasta (jednym długim, bądź kilkoma krótkimi) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Nic prostszego! Pestki dyni, słonecznik i szparagi- połączenie, które musi smakować :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 szparagów)- ok. 490kcal
1 szparag- ok. 41kcal

Letnie oczyszczenie