12 maja 2014

BURGERY BURACZKOWE W BUŁCE OTRĘBOWEJ

Mogę powiedzieć tylko jedno - są pyszne!
Bardzo zasmakował mi burak właśnie w takim wydaniu, a do tego bardzo sycąca bułeczka bez grama mąki, czy tłuszczu!

Nie będę się długo rozpisywać na temat właściwości buraków, czy otrębów... każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu,iż wpływają bardzo korzystnie na nasz organizm.

Sprawdzają się też idealnie, jako posiłek, który można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik :)


Oczywiście można modyfikować dodatki, z którymi je podajemy w zależności od indywidualnych upodobań. Mi zasmakowały właśnie w takiej kompozycji, jednak nie jest wykluczone, że dalej będę z nimi eksperymentować :)

Składniki:
Burgery
  • 3 łyżki kaszy KUSKUS
  • 1 burak
  • 1 jajko
  • przyprawy: masala, curry, tymianek, pieprz
Bułki
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych 
  • pół szklanki otrąb żytnich
  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek lnu mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie
Dodatki:
  • zielone szparagi gotowane na parze
  • dynia pieczona
  • sałata
  • ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Burgery
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach.
  3.  Kaszę wymieszać z burakami, jajkiem i przyprawami.
  4. Uformować kotleciki i piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bułki
  1. Twaróg zmiksować z jajkiem.
  2. Dodać resztę składników i wyrobić masę dłońmi.
  3. Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki warto pozostawić na chwilę, aby wystygły. Przekroić na pół i przełożyć dowolnymi dodatkami z burgerami buraczkowymi :)


Smacznego!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (5 burgerów)- ok. 990kcal
1 burger- ok. 198kcal

Piknik majowy