Bardzo zasmakował mi burak właśnie w takim wydaniu, a do tego bardzo sycąca bułeczka bez grama mąki, czy tłuszczu!
Nie będę się długo rozpisywać na temat właściwości buraków, czy otrębów... każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu,iż wpływają bardzo korzystnie na nasz organizm.
Sprawdzają się też idealnie, jako posiłek, który można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik :)
Oczywiście można modyfikować dodatki, z którymi je podajemy w zależności od indywidualnych upodobań. Mi zasmakowały właśnie w takiej kompozycji, jednak nie jest wykluczone, że dalej będę z nimi eksperymentować :)
Składniki:
Burgery
- 3 łyżki kaszy KUSKUS
- 1 burak
- 1 jajko
- przyprawy: masala, curry, tymianek, pieprz
- 3/4 szklanki otrąb owsianych
- pół szklanki otrąb żytnich
- 250g chudego twarogu
- 1 jajko
- 5 łyżek lnu mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- zioła prowansalskie
- zielone szparagi gotowane na parze
- dynia pieczona
- sałata
- ziarna słonecznika
Burgery
- Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
- Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach.
- Kaszę wymieszać z burakami, jajkiem i przyprawami.
- Uformować kotleciki i piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Twaróg zmiksować z jajkiem.
- Dodać resztę składników i wyrobić masę dłońmi.
- Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Kalorie (bez dodatków):
Całość (5 burgerów)- ok. 990kcal
1 burger- ok. 198kcal
Ja też ostatnio polubiłam buraczki :D Przepis dla mnie jak znalazł ;D
OdpowiedzUsuń