9 lutego 2016

WEGAŃSKI BIGOS

Dzisiaj zawitała u mnie klasyka polskiej kuchni- bigos!
Ale oczywiście nie taki tradycyjny, a "przerobiony" na modłę wegańską i dietetyczną ;)

Za treściwą wkładkę posłużyła mi zielona soczewica, która okazała się idealnym dodatkiem do bigosu!


Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 0,5kg kapusty białej 
  • 40g grzybów shitake
  • 100g zielonej soczewicy
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
Przygotowanie:
  1. Zarówno kapustę kiszoną, jak i świeżą poszatkować drobno, po czym zalać wodą nieco ponad poziom kapusty, dodać przyprawy i śliwki suszone- całość dusić około godziny (ale im dłużej tym lepiej, w trakcie duszenia w razie potrzeby podlewać wodą).
  2. Soczewicę opłukać i ugotować, grzyby shitake namoczyć przez 30 minut i również ugotować (5 minut).
  3. Pod koniec duszenia do kapusty dodać ugotowaną soczewicę, grzyby, koncentrat pomidorowy i sos sojowy- dusić przez kolejne 10 minut.
Bigos podałam ze świeżym koperkiem.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 955kcal
1 porcja- ok. 119kcal