Ja długo nie myśląc od razu porwałam kilka i przygotowałam ciasto z ich dodatkiem ;)
Ciasto ma kilka nietypowych składników, ale co za tym idzie jest bardzo zdrowe i do tego wegańskie!
Składniki:
- 1 batat
- 2 banany
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 6 łyżek mąki amarantusowej
- 2 łyżki lucumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
- jogurt sojowy o smaku mango
- kilka truskawek
- 4 łyżki musu ze zblendowanego banana, daktyli i kakao
- Batat obrać ze skórki, ugotować i odstawić do wystygnięcia.
- Ugotowanego batata zblendować z bananami, mąką amarantusową oraz proszkiem do pieczenia.
- Masę przelać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach- odstawić do wystygnięcia.
- Gotowe ciasto polać jogurtem, następnie musem i ozdobić truskawkami.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1210kcal
1 kawałek- ok. 101kcal