Do ich zrobienia użyłam fenkułu, czyli inaczej kopru włoskiego. Poprzez bogaty skład ma on wszechstronne właściwości lecznicze. Zawiera między innymi olejki eteryczne, solidną dawkę witaminy C, związki białkowe, flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, olej tłusty. A to jedynie kilka jego zalet. Dzięki temu jest polecany przy problemach żołądkowych, przeziębieniach, a ponadto chroni organizm.
Do całego zestawu dodałam babkę płesznik, która obfituje w błonnik.
Tak wyszły zdrowe kotleciki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu!
Składniki:
- 100g ryżu paraboiled z dzikim
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- kawałek fenkułu
- kiełki brokułu
- babka płesznik (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
- Ryż ugotować i odcedzić.
- Następnie lekko go zblendować z passatą pomidorową i przyprawami.
- Do całości dodać posiekany fenkuł i kiełki brokułu- wymieszać.
- Z masy uformować kotleciki, które następnie obtoczyć w babce płesznik.
- Kotleciki piec około 15 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (12 kotlecików)- ok. 550kcal
1 kotlecik- ok. 46kcal