20 listopada 2017

WEGAŃSKA PIZZA NA ORKISZOWYM SPODZIE

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy!

To danie tak uniwersalne, a zarazem proste, że nie można się mu oprzeć!

A czemu by nie wykonać wersji wegańskiej? ;)



Składniki:

Spód

  • 2 szklanki mąki orkiszowej

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • szczypta sody

  • szczypta soli


Dodatki

  • 200g passaty pomidorowej

  • czerwona cebula

  • pomidory koktajlowe

  • 1 kotka tofu czosnkowego

  • przyprawy: sól, oregano, bazylia

  • słonecznik


 

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z sodą i solą, a następnie dodaj olej i stopniowo wodę – dokładnie wyrabiając ciasto.

  2. Gotowe ciasto rozdziel na 3 części i każdą z nich rozwałkuj.

  3. Passatę pomidorową podgrzej z dodatkiem przypraw, a następnie powstałym sosem posmaruj spód pizzy, nałóż dodatki.

  4. Pizzę piecz 15/20 minut, gotową pizzę posyp prażonym słonecznikiem.


Kalorie:

Całość (3 pizze) – ok. 1520kcal

1 pizza – ok. 507kcal