Składniki:
- 300g makaronu udon
- 4 garście jarmużu
- papryka czerwona
- 1 garść pomidorów koktajlowych
- czerwona cebula
- 1 kostka wędzonego tofu
- kilka ogórków w zalewie curry
- awokado
- hummus
- kiełki brokułu
- uprażone ziarna słonecznika
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyćzeczka wody
- przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, pieprz mielony, suszone płatki papryki
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pokrojone w kostkę tofu podsmaż na drobinie wody z dodatkiem przypraw.
- Jarmuż umyj, a następnie lekko posól i „pomasuj”, aby jego struktura była bardziej miękka.
- Pomidory przekrój na połówki, papryke w paski, ogórki w kostkę i wymieszaj z jarmużem, makaronem oraz tofu.
- Wodę wymieszaj z musztardą, tahini i syropem z agawy – tak powstały sos wmieszaj w całość.
- Gotową sałatkę przełóż do misek, posyp ziarnami słonecznika, kiełkami, a na wierzchu podaj pokrojone i lekko zgniecione awokado oraz hummus.
Kalorie:
Całość (6 porcji) – ok. 2400kcal
1 porcja – ok. 400kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.