27 sierpnia 2018

SAŁATKA Z MAKARONEM UDON I WĘDZONYM TOFU

Makaron udon... moja nowa miłość! Idealny do zup, do sosów, ale również do sałatek!



Składniki:

  • 300g makaronu udon

  • 4 garście jarmużu

  • papryka czerwona

  • 1 garść pomidorów koktajlowych

  • czerwona cebula

  • 1 kostka wędzonego tofu

  • kilka ogórków w zalewie curry

  • awokado

  • hummus

  • kiełki brokułu

  • uprażone ziarna słonecznika

  • 1 łyżka tahini

  • 1 łyżeczka syropu z agawy

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyćzeczka wody

  • przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, pieprz mielony, suszone płatki papryki


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  2. Pokrojone w kostkę tofu podsmaż na drobinie wody z dodatkiem przypraw.

  3. Jarmuż umyj, a następnie lekko posól i „pomasuj”, aby jego struktura była bardziej miękka.

  4. Pomidory przekrój na połówki, papryke w paski, ogórki w kostkę i wymieszaj z jarmużem, makaronem oraz tofu.

  5. Wodę wymieszaj z musztardą, tahini i syropem z agawy – tak powstały sos wmieszaj w całość.

  6. Gotową sałatkę przełóż do misek, posyp ziarnami słonecznika, kiełkami, a na wierzchu podaj pokrojone i lekko zgniecione awokado oraz hummus.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2400kcal

1 porcja – ok. 400kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.