30 maja 2019

KASZA GRYCZANA Z WĘDZONYM TOFU

Tym razem na tapetę idzie kasza gryczana niepalona. A niepalona, bo ma łagodniejszy smak, niż ta palona. Dodatek wędzonego tofu sprawił, że danie zyskało "mięsnego" posmaku. Całość uzupełniona klasycznie ogórkiem kiszonym i botwiną. Palce lizać!

Takie dania udowadniają, że zdrowe gotowanie jest szybkie i proste!



Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 pęk botwiny

  • 400 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 180 g tofu wędzonego

  • szczypior

  • pół szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek


Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekana cebulkę i pieczarki, doprawiając je solą oraz pieprzem.

  3. Następnie dodaj posiekaną botwinę oraz tofu wędzone - zalej bulionem warzywnym i duś do momentu całkowitego odparowania.

  4. Na patelnię dodaj wcześniej ugotowaną kaszę, pokrojone ogórki i szczypior.

  5. Z oliwy, miodu, musztardy, octu i majeranku stwórz sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

  6. Sos dodaj do kaszy, całość wymieszaj i gotowe!


Kalorie:

Całość (5 porcji) - ok. 1910kcal

1 porcja - ok. 382kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.