Takie dania udowadniają, że zdrowe gotowanie jest szybkie i proste!
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej niepalonej
- 4 ogórki kiszone
- 1 pęk botwiny
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 180 g tofu wędzonego
- szczypior
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj i odcedź.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekana cebulkę i pieczarki, doprawiając je solą oraz pieprzem.
- Następnie dodaj posiekaną botwinę oraz tofu wędzone - zalej bulionem warzywnym i duś do momentu całkowitego odparowania.
- Na patelnię dodaj wcześniej ugotowaną kaszę, pokrojone ogórki i szczypior.
- Z oliwy, miodu, musztardy, octu i majeranku stwórz sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Sos dodaj do kaszy, całość wymieszaj i gotowe!
Kalorie:
Całość (5 porcji) - ok. 1910kcal
1 porcja - ok. 382kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz