14 września 2014

HERBACIANA TAPIOKA Z OWOCAMI

Tapioka już kilkukrotnie przeze mnie wypróbowana bardzo mi zasmakowała. Postanowiłam wykorzystać ją w kolejnym puddingu, tym razem dodając do niego herbatę owocową!

Tapioka pochłania aromat i smak płynu, w którym jest gotowana (tutaj herbaty), stąd też eksperyment można zaliczyć do jak najbardziej udanych ;)


Składniki:
  • pół szklanki tapioki
  • duża szklanka herbaty owocowej
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 banan
  • 4 morele
  • dodatki: kilka borówek, łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Herbatę zaparzyć i dosłodzić stevią.
  2. Następnie tapiokę ugotować w przygotowanej herbacie (do uzyskania przezroczystego koloru tapioki).
  3. Banana obrać ze skórki, zblendować i wymieszać z tapioką.
  4. Morele również obrać i zblendować na mus.
  5. Przekładać do pucharka warstwami: tapioka/mus morelowy/tapioka/dodatki.
Deser jest wyjątkowy lekki i delikatny, jednak jak dla mnie idealnie pyszny! :)

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 370kcal

Szkolne śniadania