3 lutego 2018

BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI JABŁECZNIK

Nie ma nic lepszego, niż jabłecznik!

Lekko słodki, lekko kwaśny, z kruchym spodem i kruszonką... Rozpływa się w ustach!

A do tego na legalu! :)



Składniki:

Spód i kruszonka

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mąki amarantusowej

  • 2 banany

  • 2 łyżki masła migdałowego


Nadzienie

  • 2 jabłka

  • 200g przecieru jabłkowego

  • 1 łyżka syropu z agawy




Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj i wymieszaj z mąkami oraz masłem migdałowym.

  2. Ciasto porządnie wyrób i połowę wyłóż do blaszki.

  3. Następnie nałóż przecier jabłkowy i jabłka pokrojone w drobną kostkę, wymieszane z syropem z agawy.

  4. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta w formie kruszonki.

  5. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (25 kawałków) – ok. 1895kcal

1 kawałek – ok. 76kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.