Składniki:
Spód
- 14 łyżek płatków owsianych
- 7 łyżek wiórków kokosowych
- 2 banany
- 2 łyżki kakao
Masa
- 360g tofu naturalnego
- 3 łyżki ksylitolu
- stała część mleczka kokosowego (z 1 puszki)
- sok z połowy cytryny
- garść rodzynek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa i dodatki
- 2 banany
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka ryżowego
Przygotowanie:
- Wiórki oraz płatki owsiane zmiel na drobno.
- Dodaj zblendowane banany oraz kakao, po czym dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż na spód blaszki.
- Tofu zblenduj z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną, a następnie do masy wmieszaj rodzynki.
- Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód.
- Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
- Gotowe ciasto polej polewą ze zblendowanych bananów, mleka oraz kakao i udekoruj plastrami pomarańczy.
Kalorie:
Całość (18 kawałów) – ok. 3275kcal
1 kawałek – ok. 182kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.