28 sierpnia 2015

DYNIA FASZEROWANA RISOTTO POMIDOROWYM Z BAZYLIĄ

To danie zawiera trzy składniki, które ostatnimi czasy królują w moim menu i stały się jednymi z moich ulubionych- oczywiście królowa wszystkich warzyw DYNIA, słodkie pomidory oraz ryż! :)

Z tak prostego połączenia wyszło całkiem sycące, pożywne i smaczne danie!

Przechodząc do konkretów- prezentuję pieczoną dynię nafaszerowaną pomidorowym risotto! :)


Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 4 łyżki ryżu okrągłego pełnoziarnistego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka ziaren konopi łuskanych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz ziołowy (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie: 
  1. Ryż ugotować al dente.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, pomidory obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na patelnię wraz z poszatkowaną bazylią- dusić, dodając przypraw, do uzyskania sosu i odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
  3.  Pod koniec duszenia do pomidorów dodać ugotowany ryż- całość podsmażyć jeszcze kilka minut.
  4. Dynię dokładnie umyć, a następnie odkroić wierzchnią część i wydrążyć środek z pestkami.
  5. Tak przygotowaną dynię oprószyć w środku przyprawami i zapiec w piekarniku przez około 30 minut w 190 stopniach.
  6. Po 30 minutach wyciągnąć dynię, nałożyć risotto pomidorowe i ponownie zapiec przez około 15 minut.
  7. Gotową dynię podać z listkami bazylii i posypać prażonymi ziarnami konopi łuskanych.
Całość posypałam ziarnami konopi, co nadało temu danie jeszcze bardziej wyjątkowy smak!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 495kcal

Wegetariański obiad VPora na pomidora!Warzywa psiankowate 2015