Z tak prostego połączenia wyszło całkiem sycące, pożywne i smaczne danie!
Przechodząc do konkretów- prezentuję pieczoną dynię nafaszerowaną pomidorowym risotto! :)
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 4 łyżki ryżu okrągłego pełnoziarnistego
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka ziaren konopi łuskanych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz ziołowy (firmy OWOCOWY RAJ)*
- Ryż ugotować al dente.
- Na patelni rozgrzać oliwę, pomidory obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na patelnię wraz z poszatkowaną bazylią- dusić, dodając przypraw, do uzyskania sosu i odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
- Pod koniec duszenia do pomidorów dodać ugotowany ryż- całość podsmażyć jeszcze kilka minut.
- Dynię dokładnie umyć, a następnie odkroić wierzchnią część i wydrążyć środek z pestkami.
- Tak przygotowaną dynię oprószyć w środku przyprawami i zapiec w piekarniku przez około 30 minut w 190 stopniach.
- Po 30 minutach wyciągnąć dynię, nałożyć risotto pomidorowe i ponownie zapiec przez około 15 minut.
- Gotową dynię podać z listkami bazylii i posypać prażonymi ziarnami konopi łuskanych.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 495kcal
pieczona dynia jest zawsze daniem na medal, w takim wydaniu - zdobyłaś wszystkie możliwe! (;
OdpowiedzUsuńAle ślicznie to wygląda! U mnie w sklepach są same giganty, więc o wydrążaniu tak wielkich nawet nie myślę :'D
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
takie giganty można przekroić na pół i nafaszerować połówki ;)
UsuńWygląda super :) A jak to się je?
OdpowiedzUsuńWygląda super :) A jak to się je?
OdpowiedzUsuńjak, kto lubi! ja partiami równocześnie wyjadłam środek z bocznymi kawałkami dyni :)
UsuńŚwietny przepis! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane! Normalnie jak w restauracji :)
OdpowiedzUsuńKilka składników, a danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale podana i fajny przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i pięknie podane danie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że dołączyłaś do akcji pomidorowej :)
Nigdy nie wiem co zrobić z dynią, dzięki Tobie wreszcie sama coś z niej wyczaruję! :-)
OdpowiedzUsuńto dopiero początek, bo jestem dyniową fanką, więc na pewno na blogu pojawi się więcej potraw z jej użyciem ;)
UsuńKupię odpowiednią dynię i robię ;)
OdpowiedzUsuńo tej porze roku mogłabym codziennie jadać tak pyszne obiady :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Dziękuję za dodanie potrawy do akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuńWow jaka duża i jaka piękna :)
OdpowiedzUsuńPowiem krótko: cudo :)
OdpowiedzUsuń