8 kwietnia 2014

DIETETYCZNY SERNIK BANANOWY

Kolejna odsłona!

Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych postanowiłam po raz kolejny upiec sernik.
Oczywiście w wersji dietetycznej :)



Składniki: 

Spód:
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka stevi
  • mały jogurt naturalny
Masa:
  • 500g sera twarogowego (użyłam Emilki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 dojrzały banan
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z pomarańczy
Dodatki: 
  • orzechy nerkowca
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na spód zmiksować razem i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 175 stopniach.
  2. Następnie twaróg wraz z miodem i bananem zmiksować na na gładką, aksamitną masę.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej ze skórką pomarańczową i ponownie zmiksować.
  4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cynamonu i dodać do masy, powoli mieszając.
  5. Całą masę wyłożyć na "podpieczony" spód i piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
  6. Po zakończeniu pieczenia uchylić drzwi od piekarnika i odczekać pół godziny przed wyjęciem ciasta (aby nie opadło).
  7. Ostudzony sernik udekorować ulubionymi dodatkami. Ja oczywiście użyłam ulubionych orzeszków nerkowca ;)
 Sernik pomimo wykonania w dietetycznej wersji, ma słodki, lekko bananowy smak.
Ponadto jest bardzo puszysty, wręcz rozpływa się w ustach!
Na pewno upiekę go po raz kolejny lekko modyfikując dodatki :)


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 94kcal

Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV