7 grudnia 2014

MUFFINY Z SOCZEWICY

Czyli co zrobić z zalegającą w lodówce puszką soczewicy? ;)
Tego jeszcze nie było, a wyszło pysznie! Soczewica tak samo, jak i pozostałe warzywa strączkowe świetnie nadają się do pieczenia!

Muffinki o lekko korzennym smaku i nieopisanych wartościach odżywczych ;)


Składniki:
  • puszka zielonej soczewicy
  • 50g otrębów owsianych
  • 50g płatków wielozbożowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 banan
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
  1. Soczewicę odcedzić i zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek).
  2. Do masy dodać rodzynki i wymieszać.
  3. Przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dzięki soczewicy muffiny mają niepowtarzalny smak. W środku lekko słodkie i miękkie, na wierzchu zaś lekko chrupiące. Z uwagi na fakt, że na przepis wpadłam zupełnie spontanicznie byłam miło zaskoczona efektu ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1050kcal
1 muffin- ok. 88kcal

Korzenne przysmakiLekkie Święta