6 grudnia 2017

MAKARON Z NUTĄ AZJATYCKĄ

Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony!

Zarówno te proste, jak i z większą ilością składników! A jakby dodać tak jeszcze nutę azjatycką? Wychodzi petarda! :)



Składniki:

  • 200g makaronu kukurydzianego spaghetti

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 pomidory

  • 1 kotka tofu wędzonego

  • 2 duże śliwki japońskie

  • 2 łyżeczki pasty miso

  • pół dyni hokkaido

  • 1 awokado

  • granat

  • pestki dyni


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulkę czosnek i pomidory.

  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu i ponownie podsmaż.

  3. W momencie, gdy wszystkie składniki będę już odpowiednio zarumienione dodaj pół szklanki wody oraz miso i dokładnie wymieszaj.

  4. Dynię pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku (180 stopni/20 minut).

  5. Zredukowany sos wymieszaj z dynią i ugotowanym makaronem.

  6. Całość posyp pestkani dyni, ziarnami granatu, udekoruj awokado.


Kalorie:

Całość (3 porcje) – ok. 1840kcal

1 porcja – ok. 613kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.