Składniki:
Spód
- 200g migdałów
- 100g orzeszków ziemnych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta soli
Karmel
- 300g daktyli
- 250ml mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Czekolada
- 7 łyżek oleju kokosowego
- 9 łyżek kakao
- 4 łyżki syropu z agawy
- 50g migdałów
Przygotowanie:
- Migdały oraz orzechy ziemne zmiel, a następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Masę wyłoż na spód formy i wstaw do zamrażarki.
- Daktyle zblenduj z mlekiem, olejem, cynamonem i solą – tak powstały karmel wyłóż na spód i włóż całość ponownie do zamrażarki na kolejne 4 godziny.
- Po tym czasie wyciągnij całość z zamrażarki i pokrój na batony.
- Roszpuszczony olej kokosowy zblenduj razem z kakao i syropem z agawy – każdy baton polej powstałą czekoladą, na każdym ułoż kilka migdałów i ponownie włóż do zamrażarki.
Kalorie:
Całość (12 batonów) - ok. 6630kcal
1 baton – ok. 553kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.