8 września 2018

WEGAŃSKIE BATONY Z KARMELEM

Znikają w mgnieniu oka!



Składniki:

Spód

  • 200g migdałów

  • 100g orzeszków ziemnych

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • szczypta soli


Karmel

  • 300g daktyli

  • 250ml mleka migdałowego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • pół łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli


Czekolada

  • 7 łyżek oleju kokosowego

  • 9 łyżek kakao

  • 4 łyżki syropu z agawy

  • 50g migdałów




Przygotowanie:

  1. Migdały oraz orzechy ziemne zmiel, a następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.

  2. Masę wyłoż na spód formy i wstaw do zamrażarki.

  3. Daktyle zblenduj z mlekiem, olejem, cynamonem i solą – tak powstały karmel wyłóż na spód i włóż całość ponownie do zamrażarki na kolejne 4 godziny.

  4. Po tym czasie wyciągnij całość z zamrażarki i pokrój na batony.

  5. Roszpuszczony olej kokosowy zblenduj razem z kakao i syropem z agawy – każdy baton polej powstałą czekoladą, na każdym ułoż kilka migdałów i ponownie włóż do zamrażarki.


Kalorie:

Całość (12 batonów) - ok. 6630kcal

1 baton – ok. 553kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.