26 marca 2016

FASOLKA MUNG W SOSIE DYNIOWYM

To już niestety jedno z ostatnich dań dyniowych, ponieważ moje zapasy niebezpiecznie szybko maleją ;)
Na szczęście już "zaraz" kolejny sezon dyniowych szaleństw!

To danie bardzo pożywne, zawierające delikatną w smaku fasolkę mung, indyka (w wersji wegańskiej można zamienić na tofu) oraz rewelacyjne w smaku kiełki słonecznika, które idealnie urozmaicają całe danie!


Składniki:
  • 200g fasoli mung
  • 400g filetu z indyka (w wersji wegańskiej tofu)
  • mała dynia hokkaido
  • kiełki słonecznika
  • 2 łyżki nasion słonecznika (Green Essence)*
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, papryka słodka, ajowan
Przygotowanie:
  1. Fasolkę mung namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować (ok. 45 minut).
  2. Dynię obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować, po czym (nie odlewając zbyt dużo bulionu z gotowania) zblendować ją na gładki krem, następnie doprawić solą sezamową i ajowanem.
  3. Flet z indyka pokroić w kostkę, obsypać curry i słodką papryką oraz podsmażyć lub ugrillować- gotowego indyka dodać do sosu dyniowego.
  4. Do całości dodać również ugotowaną fasolkę, podawać z kiełkami słonecznika i uprażonymi nasionami słonecznika.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1405kcal
1 porcja ok. 359kcal