20 stycznia 2015

AMARANTUSOWE PASZTECIKI Z FASOLI MUNG

Naszła mnie ogromna ochota na fasolkę mung. Jest ona o wiele drobniejsza, niż ta tradycyjna. Posiada również wyjątkowo delikatny smak, no i oczywiście niepowtarzalny zielony kolor.

Aby wzbogacić smak pasztecików dodałam również niezwykle wartościowego amarantusa, który dodaje lekko orzechowej nuty.

Takie paszteciki mogą być przystawką do dania głównego, kolacją, czy po prostu przekąską w ciągu dnia :)


Składniki:
  • 3 łyżki amarantusa
  • 4 łyżki fasoli mung
  • pół cukinii
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 1 łyżka kiełków brokułu
  • przyprawy: kostka warzywna bio, oregano, sos sojowy, curry
Przygotowanie:
  1. Amarantusa ugotować w wywarze z kostki warzywnej.
  2. Fasolkę mung namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować do miękkości (20 minut).
  3. Cukinię obrać ze skórki i ugotować.
  4. Gotową fasolę i cukinię zblendować z przyprawami.
  5. Następnie dodać ugotowanego amarantusa, babkę płesznik i kiełki- porządnie wymieszać.
  6. Masę przełożyć do małych kokilek, na wierzchu ułożyć po plastrze cukinii i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 paszteciki)- ok. 440kcal
1 pasztecik- ok. 220kcal

Niskokaloryczny styczeń