1 sierpnia 2014

BISZKOPT JAGLANY Z OWOCAMI

Czyli letnich słodkich szaleństw ciąg dalszy!

Lekki- bez mąki, cukru i tłuszczu! :)

Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie sezonowych owoców. Jednak można dodać wybrane przez siebie owoce, czy bakalie i zmodyfikować dodatki według uznania :)


Składniki:
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki mleka (może być roślinne)
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki stevi
  • garść daktyli
  • garść malin
  • garść jagód

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglana uprażyć na suchej teflonowej patelni, opłukać i ugotować w wodzie do całkowitej miękkości.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać mleko i zblendować na gładką masę.
  3. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować.
  4. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  5. Żółtka zbendować z daktylami i stevią, dodając po łyżce masy z kaszą- tak do całkowitego połączenia składników.
  6. Do ubitych wcześniej białek dodawać masę, powoli mieszając.
  7. Na koniec dodać mąkę owsianą i również delikatnie wymieszać.
  8. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub sylikonowej) i piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg).
  9. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a ciasto pozostawić do wystygnięcia.
  10. Gotowy biszkopt podawać z malinami i borówkami.
Biszkopt jaglany z owocami to jeden z moich faworytów wśród zdrowych wypieków!
Kasza jaglana sprawdza się w nich idealnie!


Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1180kcal
1 kawałek- ok. 98kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne