17 czerwca 2016

GRYCZANE PLACUSZKI Z BURAKIEM I JARMUŻEM

Tak to właśnie jest jak w domu tyle zdrowych produktów, a ja pichcę danie i nie mogę się zdecydować co wybrać ;) Wtedy wychodzą kolorowe i nieziemsko zdrowe placuszki z gryki! ;)


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 buraki
  • 2 łyżki sproszkowanego jarmużu 
  • sól himalajska
  • do podania: truskawki, nerkowce
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną zalać wodą i odstawić na noc.
  2. Po nocy odlać wodę i podzielić kaszę na dwie części.
  3. Do jeden części dodać sok wyciśnięty z 3 buraków, po czym zblendować na gładką masę.
  4. Natomiast do drugiej części dodać sproszkowany jarmuż, chlust świeżej wody i również zblendować na gładką masę.
  5. Z obu mas smażyć placuszki na patelni z obu stron (najlepiej pod przykryciem).
  6. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to truskawki i nerkowce.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 435kcal
1 placuszek- ok. 17kcal