18 grudnia 2015

JAGLANY MAKOWIEC Z JAGODAMI GOJI I KRUSZONYM ZIARNEM KAKAO

W tym roku zdecydowanie moja kulinarna twórczość świąteczna jest ukierunkowana na makowce.
Zatem jeszcze przed weekendem podrzucam Wam przepis na kolejne ciasto z makiem!

Nie jest ono wilgotne, jak tradycyjne makowce. Raczej zaliczyłabym je do tych suchych ciast, które najlepiej  kosztować w towarzystwie kawy, herbaty, bądź gorącej czekolady!

Wzbogacone o jakże wartościowe jagody goji oraz kruszone ziarna kakao :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej (firmy Green Essence)*
  • 1,5 szklanki maku
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 garść jagód goji
  • 1 garść kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z jajkami i jogurtem.
  2. Do zblendowanych składników dodać mąkę jaglaną, mak i jagody goji, po czym wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy, a na wierzchu wysypać kruszone ziarna kakao.
  4. Całość piec około 35 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 2330kcal
1 kawałek- ok. 93kcal