4 stycznia 2016

JAGLANO- PIETRUSZKOWE BURGERY W GRYCZANEJ BUŁCE

Miałam nieodpartą ochotę na wegańskiego burgera! Więc nie myśląc długo postanowiłam coś upichcić... a w lodówce uśmiechnęła się do mnie pietruszka i tak powstały burgery! :)


Składniki:
Bułki
  • 5 łyżek płatków gryczanych (firmy Green Essence)*
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ostropestu plamistego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
Burgery
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżka koperku
  • przyprawy: sól himalajska, majeranek, pieprz, ziele angielskie mielone
Przygotowanie:
Bułki
  1. Wszystkie składniki na bułki dokładnie ze sobą zblendować (oprócz sezamu).
  2. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w formie bułeczek, na wierzch każdą bułeczkę oprószyć sezamem- piec około 20 minut w 180 stopniach.
Burger 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Pietruszkę również ugotować i zblendować na mus.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kotleciki (dość płaskie), które piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
Burgery podawać z ulubionymi dodatkami- u mnie była to sałata, pomidor i sos dyniowy :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 burgery)- ok. 490kcal
1 burger- ok. 245kcal