15 września 2015

RYŻOWY MAKARON DYNIOWY ZE SZPINAKIEM

Prosty pomysł na smakowity wegański obiad! Z bogatym w magnez, potas i żelazo szpinakiem, pełną beta- karotenu dynią i chrupiącymi ziarnami słonecznika!

Podstawą całego dania jest makaron z ryżu z dodatkiem dyni- coś pysznego!



Składniki:
  • 50g makaronu ryżowego z dynią
  • 200g szpinaku mrożonego
  • kawałek dyni hokkaido
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić, szpinak rozmrozić i podgrzać na patelni z dodatkiem przypraw.
  2. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  3. Pomidory koktajlowe oraz kawałek dyni zapiec w piekarniku (20min/180stopni).
  4. Gotowy makaron polać sosem i podać z kawałkami dyni oraz pomidorkami, całość posypać ziarnami słonecznika i kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 330kcal
1 porcja- ok. 165kcal

Wegetariański obiad V