4 grudnia 2015

MAKOWIEC NA OWSIANYM SPODZIE

Dzisiaj pierwszy świąteczny wypiek- makowiec!
Robiłam ich już kilka w wersji odchudzonej, ale jeszcze nigdy na osianym spodzie :)

Makowiec jak zwykle mocno odchudzony i bogaty w pełnowartościowe bakalie.


Składniki:
Spód
  • 2 banany
  • 2 białka jajek
  • 5 łyżek mleka migdałowego
  • 200g płatków owsianych
Masa makowa 
  • 150g maku
  • 4 łyżki amarantusa
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki inuliny
  • 2 łyżki migdałów
  • kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki syropu z agawy 
Przygotowanie: 
Spód
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować i odstawić do napęcznienia.
  2. Ciasto wyłożyć na spód sylikonowej formy.
Masa makowa 
  1. Mak namoczyć w mleku przez około godzinę, po czym dodać amarantus i gotować około 40 minut.
  2. Pod koniec gotowania dodać inulinę i wymieszać energicznie.
  3. Następnie dodać posiekane bakalie oraz syrop z agawy- całość odstawić do wystygnięcia.
  4. Masę makową przełożyć na spód i całe ciasto piec około 35 minut w 180 stopniach. 
Pierwszy świąteczny wypiek zaliczony! A Wy już rozpoczęliście pichcenie w świątecznym klimacie?

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 kawałki)- ok. 2775kcal
1 kawałek- ok. 116kcal