23 lutego 2020

Papryki faszerowane po wegańsku



Składniki:

  • papryki czerwone - 7 szt.
  • brokuł - 1 szt.
  • groszek konserwowy - 240 g
  • cebula - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • kasza jaglana - 300 g
  • przecier pomidorowy - 500 g
  • natka pietruszki - 1 garść
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie upiecz je w piekarniku (185 stopni/20 minut).
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę drobno pokrojoną cebulkę i rozdrobnionego brokuła. Całość przypraw i dodaj odrobinę wody, tak aby brokuł się poddusił.
  3. Gdy płyn odparuje dodaj groszek oraz wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną wraz z przecierem pomidorowym oraz posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszaj i podgrzej.
  4. Papryki nafaszeruj przygotowanym wypełnieniem, po czym ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut.


Kalorie:
Całość (7 porcji) - ok. 2196 kcal
1 porcja - ok. 314 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.