Składniki:
- papryki czerwone - 7 szt.
- brokuł - 1 szt.
- groszek konserwowy - 240 g
- cebula - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- kasza jaglana - 300 g
- przecier pomidorowy - 500 g
- natka pietruszki - 1 garść
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie upiecz je w piekarniku (185 stopni/20 minut).
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę drobno pokrojoną cebulkę i rozdrobnionego brokuła. Całość przypraw i dodaj odrobinę wody, tak aby brokuł się poddusił.
- Gdy płyn odparuje dodaj groszek oraz wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną wraz z przecierem pomidorowym oraz posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszaj i podgrzej.
- Papryki nafaszeruj przygotowanym wypełnieniem, po czym ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut.
Kalorie:
Całość (7 porcji) - ok. 2196 kcal
1 porcja - ok. 314 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
A ja taki głodny jestem ^^
OdpowiedzUsuń