7 marca 2020

Tofurnik niewegański na kruchym spodzie



Składniki:

  • mąka kukurydziana - 7 łyżek
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 4 łyżki
  • banan - 3 szt.
  • tahini - 2 szt.
  • tofu naturalne - 220 g
  • napój migdałowy - 150 ml
  • erytrytol - 4 łyżki
  • jajo - 2 szt.
  • białko wegańskie z wanilią - 30 g
  • owoce leśne - 2 garści

Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do nich dwa zblendowane banany oraz tahini - dokładnie wyrób cisto.
  2. Większą część ciasta wyłóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.
  3. Tofu zblenduj na gładki krem z jednym bananem, erytrytolem, jajkami, odżywką wegańską oraz napojem migdałowym - wylej na wcześniej wyłożony spód.
  4. Na masie z tofu ułóż owoce, całość przykryj kruszonką z pozostałej części ciasta.


Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 1580 kcal
1 kawałek - ok. 132 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz