Składniki:
- ryż z soczewicą instant - 1 opakowanie
- papryka żółta - 1 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- papryka zielona - 1 szt.
- pomidorki koktajlowe - 1 garść
- fasola czerwona (ugotowana lub konserwowa) - 240 g
- ocet jabłkowy - 2 łyżki
- olej z pestek dyni - 1 łyżka
- miód - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz mielony - 1 szczypta
- świeża bazylia - 1 garść
Przygotowanie:
- Ryż instant podgrzej na patelni (na bardzo małej ilości wody).
- Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Wymieszaj wcześniej przygotowany ryż z soczewicą, papryki, fasolę, przekrojone w pół pomidorki koktajlowe.
- Ocet wymieszaj z olejem, przyprawami oraz miodem - tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
- Całość przełóż na talerze i udekoruj świeżą bazylią.
Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 840 kcal
1 porcja - ok. 210 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Lubię takie szybkie dania :)
OdpowiedzUsuń