31 marca 2016

FIT BURGERY Z INDYKIEM W BUŁCE KONOPNEJ Z SOSEM OWOCOWYM

Bardzo nietypowe połączenie chudego mięsa, sosu na bazie jabłek i żurawiny, a to wszystko schowane w bułce z mąki konopnej!!!

To się nazywa niebanalny fit burger ;) Bogaty w białko zarówno zwierzęce, jak i roślinne. Mąka konopna to kopalnia roślinnego pełnowartościowego białka!


Składniki:
Bułki
  • 6 łyżek mąki konopnej
  • 1 łyżka mąki lnianej
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka ziaren lnu brązowego
  • szczypta soli himalajskiej
Chutney (sos)
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka wody różanej
  • przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa
Dodatki
  • 150g filetu z indyka
  • 1 łyżka sezamu
  • kawałek pomidora
  • kawałek dyni
  • kilka liści sałaty
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie:
Bułki
  1. Wszystkie składniki na bułki zblednować ze sobą.
  2. Z masy uformować nieco spłaszczone kulki, które na wierzchu posypać lnem- piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Chutney (sos)
  1. Jabłka obrać ze skórek, pokroić na drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem wody różanej i przypraw.
  2. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i dodać również na patelnię- całość dusić około 10-15 minut.
Dodatki
  1. Filet z indyka pokroić na 3 plastry, obsypać przyprawami z sezamem i ugrillować w piekarniku wraz z kawałkami dyni (15-20 min/ 180 stopni).
  2. Gotowe bułki przekroić, do środka nałożyć sałatę, indyka, chutney, plastry pomidora i dynię.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 burgery)- ok. 780kcal
1 burger- ok. 260kcal