14 maja 2018

WARSTWOWY DESER Z OWSIANKĄ

Bo na śniadanie najlepiej smakuje deser!



Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 2 łyżki chia

  • 2 łyżeczki syropu z agawy

  • 1 szklanka mleka ryżowego

  • trochę winogron

  • pół banana

  • 3 łyżki jogurtu konopnego

  • pół łyżeczki musu kokosowego

  • kilka rodzynek

  • 2 kostki raw czekolady cynamonowej




Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wymieszaj z połową szklanki mleka ryżowego oraz łyżeczką syropu z agawy i odstaw na kilka godzin do lodówki, aż płatki wchłonął płyn.

  2. Nasiona chia namocz w pozostałej połowie mleka ryżowego również z łyżeczka syropu z agawy.

  3. Na spód słoiczka wyłóż kolejno warstwę z płatków owsianych, winogrona i warstwę chia.

  4. Na warstwie chia poukładaj plastry banana, po czym nałóż jogurt konopny.

  5. Całość posyp rodzynkami, musem kokosowym i udekoruj czekoladą.


Kalorie:

Całość (1 duży deser) – ok. 690kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.