16 stycznia 2015

KOKOSOWA TARTA Z AMARANTUSEM

Delikatny spód amarantusowa i kremowa masa, w której połączyłam aromat kokosa i kremową słodycz cukru kokosowego to zestawienie idealne!


Przepis w 100% zdrowy- dietetyczny, wegański, bezglutenowy (czego dusza zapragnie), a przy tym obłędnie słodki!! :)


Składniki:
Spód
  • szklanka daktyli
  • garść orzechów nerkowca
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
Krem
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 500ml napoju kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • do podania: amarantus ekspandowany, morwa biała suszona, cukier kokosowy

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez pół godziny.
  2. Następnie odcedzić i zblendować z dodatkiem nerkowców.
  3. Dodać amarantus i dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą- odstawić do lodówki.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym z dodatkiem cukru kokosowego.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblednować na gładki krem i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
  4.  Gotową tartę po brzegu posypać delikatnie cukrem, na całej powierzchni posypać amarantusem i ułożyć suszone owoce morwy białej.
Niestety tarta skończyła się zbyt szybko i postanowiłam, że następnym razem zrobię ją w dużej blaszce :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1415kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

Walentynkowe menuTarta słodka czy wytrawna?Niskokaloryczny styczeń