6 lutego 2018

KOTLECIKI Z CIECIERZYCY NA SAŁATCE Z KUSKUSEM

Obiad idealny - nic dodać, nic ująć! :)



Składniki:

Kotleciki

  • 300g ciecierzycy

  • Pół szklanki bulionu warzywnego

  • Świeża pietruszka

  • 1 łyżka tahini

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki mąki z grochu

  • Przyprawy: curry, papryka słodka, sól himalajska


Sałatka

  • 300g kaszy kuskus

  • 100g ciecierzycy

  • 3 pomidory

  • Garść świeżej piertuszki

  • Garść świeżej mięty

  • Mała czerwona cebula

  • 1 cytryna

  • Przyprawy: curry, sól himalajska, czosnek, papryka ostra





Przygotowanie:

Kotleciki

  1. Ciecierzycę namocz całą noc, a następnie ugotuj.

  2. 300g ostudzonej ciecierzycy wymieszaj z przyprawami, tahini, posiekanym czosnkiem, bulionem warzywnym i pietruszką, a następnie całość dokładnie zblenduj.

  3. Do masy wmieszaj mąkę z grochu - uformuj nieduże kotleciki.

  4. Kotleciki piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.


Sałatka

  1. Kuskus wymieszaj z przyprawami i zalej wrzątkiem na 2 cm ponad poziom kaszy, odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.

  2. Nastepnie dodaj pozostałe 100g ciecierzycy, pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, natkę oraz miętę – całośc wymieszaj, a na koniec skrop sokiem z 1 cytryny.

  3. Sałatkę wyłóż na talerz, poukładaj na niej upieczone kotleciki.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2970kcal

1 porcja - ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.