13 lutego 2018

BATONY PEŁNE MINERAŁÓW

Batony mocy! Dają porządny zastrzyk zdrowych kalorii oraz minerałów i witamin.

Bogactwo ziaren sprawia, że świetnie nadają się na śniadanie, bądź poranną przekąskę ;)



Składniki:

  • 400g płatków wielozbożowych

  • 60g lnu mielonego

  • 50g maku

  • 150g słonecznika

  • 70g pestek dyni

  • 80g nerkowców

  • 60g orzechów włoskich

  • 100g suszonych fig

  • 100g daktyli

  • 6 łyżek syropu klonowego

  • 1 szklanka ciepłej wody




Przygotowanie:

  1. Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami, owocami suszonymi oraz pozostałymi składnikami suchymi.

  2. Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać, tak aby len wchłonął wodę i skleił całość.

  3. Na koniec do masy wmieszaj syrop klonowy.

  4. Masę wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia (lekko dociskając) i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  5. Całość po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój na batony.


Kalorie:

Całość (22 batony) – ok. 4660kcal

1 baton – ok. 212kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.