18 marca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM KASZTANOWYM

Odkąd pierwszy raz zrobiłam kruche ciasteczka w bardzo zdrowym wydaniu to ciągle do nich powracam. Jednak za każdym razem mają one inny smak, tak aby nie było zbyt nudno ;)

Tym razem postawiłam na obłędnie pyszny i nietuznkowy w smaku krem kasztanowy. Jakby mało było słodkości ciasteczka polałam syropem klonowym, co sprawiło, że smakowałyby nawet osobom, które trudno przekonać do zdrowych słodyczy! :)


Składniki:
Ciasteczka
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 mały banan
Krem
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka kremu kasztanowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • syrop klonowy
Przygotowanie:
Ciasteczka
  1. Banana zblendować i połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrabiając ciasto.
  2. Małe papilotki wyłożyć ciastem na wysokość 0,5 cm i piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
  2. Gotową kaszę zblendować z kremem kasztanowym i stevią (w razie potrzeby dodać trochę mleka, aby krem nie był zbyt gęsty).
  3. Na upieczone ciasteczka nałożyć krem przy pomocy rękawa cukierniczego i polać syropem klonowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (16 ciasteczek)- ok. 940kcal
1 ciasteczko- ok. 59kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V